‘Ekmek fiyatları neden arttı?’
TBMM Genel Kurulu’nda konuşan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ekmek fiyatlarının yükselmesinin temel sebebinin hükümetin yanlış tarım politikaları olduğunu belirtti. “Fırıncıları suçlamak kolay, ama bu işin özüne bakarsak, un arttı, tuz arttı, maya arttı, işçilik arttı, nakliye arttı, elektrik, doğal gaz, akaryakıt arttı. Fırıncı ‘Ben ne yapayım?’ diyor. Buğday üreticisi kazanamazsa, ekmek de pahalanır!” dedi.
‘Türkiye buğday üretiminde dışa bağımlı hale geldi’
Türkiye’nin yıllık ortalama 10 milyon ton buğday ithal ettiğini belirten Gürer, “Bunun bir kısmı un ve makarna olarak ihraç ediliyor ama yaklaşık 3 milyon tonu iç piyasada tüketiliyor. Bu da Türkiye’nin buğday üretiminde yeterli olmadığını gösteriyor. Geçen yıl TÜİK verilerine göre 1,2 milyon tonluk üretim kaybı yaşandı.” ifadelerini kullandı.
Tarım Bakanlığı’nın “Türkiye buğdayda yüzde 181 yeterliliğe sahip” açıklamalarını eleştiren Gürer, “Bu bilerek yanıltıcı bir söylem. Kamuoyuna gerçekleri çarpıtarak anlatmak yönetim krizinin göstergesidir.” dedi.
‘Çiftçi kazanamıyor, tüketici ekmek alamıyor’
Gürer, çiftçiye verilen desteklerin yetersizliğine dikkat çekerek, “Geçen yıl buğdaya sadece yüzde 12 zam yapıldı, üretici tüccara mahkûm edildi. Üretici kazanamazsa, tüketici 12,5 liraya ekmek alır, sonra da 20 liraya doğru gider.” diyerek hükümeti çiftçiyi desteklemeye çağırdı.
‘Kaçak fırınlar denetlenmeli, hijyen sorunu büyüyor’
Kayıt dışı çalışan fırınların da büyük bir sorun olduğunu belirten Gürer, “Evet, kaçak fırınlar var ve bunlar ruhsatlı esnafı zorluyor. Ancak hijyen denetimleri de yetersiz. Portör muayenesi ve akciğer filmi zorunluluğunu kim kaldırdı? Siyasi iktidar!” diyerek hükümetin yanlış kararlarının halk sağlığını da tehdit ettiğini söyledi.
‘Tarım ve ekmek üretimi için acil adımlar atılmalı’
Gürer, ekmek fiyatlarını düşürmek için şu önerileri sundu:
- Çiftçiye verilen destek artırılmalı, buğday alım fiyatları yükseltilmeli.
- Toprak Mahsulleri Ofisi, sanayiciye uygun fiyatla buğday temin etmeli.
- Kaçak fırınlarla mücadele edilmeli, hijyen denetimleri artırılmalı.
- Gübre, tohum ve mazotta sübvansiyon sağlanmalı, üretim maliyetleri düşürülmeli.
“Üretim artmazsa, ekmek fiyatları daha da yükselecek!” diyen Gürer, araştırma önergesinin kabul edilmesi gerektiğini belirtti.
Kaynak: CUMHA – CUMHUR HABER AJANSI